Четвъртък, Юли 25, 2024
   
Текст

БЕЗУМИЕТО НА ХРАБРИТЕ

botevБотевата песен - тя иде от дълбините на народния живот, на народната душа и сърце. С нейния глас стене гора и шума, носят я вихри. Тя се слива с вековния дъх на Балкана, с неговата хайдушка песен, за да прозвучи безпощадно правдива и безмерно трагична.

Ботевата поезия е като планински извор - всеки може да се наведе и да пие с пълни шепи. Нейната влага утолява жаждата и раздвижва кръвта. След всяка глътка човек се възражда, иска му се да полети към Балкана, да развее знаме, да викне песен, да гръмне срещу врага, да падне облян в кръв, шепнейки думи за правда и за свобода. Всеки от нас носи в себе си зрънце от истината, искрица от светлината на титаничната личност - неговия образ. Ботев възражда българското слово, за да звучи то с глас вечен и траен, неразрушим от времето. Даде ни съвест, национално самосъзнание. Той ни изправи пред най-изумителната, най-невъзможната мярка, с която величието, талантът и достойнството на България са призвани вечно да се съизмерват.

Цялостна личност, Ботев слива в неделимо единство живот, идеи и творчество. Силата на това вътрешно единство лежи в непоколебимата му увереност, в правотата на неговите убеждения и в съзнанието за тяхната историческа неизбежност. Гласът на поета се разнася като ек от вековете, като вик на народните мъки и теглила, като зов от бъдещето. И тоя глас, събрал в себе си трепетите на народната душа, отеква над цялата изстрадала земя. Личност като Ботев се изправя пред света, не за да го остави такъв, какъвто е, а за да го промени. Той долавя всяко движение, всеки трепет и жадно поглъща цялото познание, което човечеството е натрупало през дългата си история. Ботев е не само българската висота, но и българската необятност.

Неговото име е символ на най-красивата българска легенда - Словото става История и Историята - Слово.

Ботев е най-високото избликване на българския дух, най-дивната легенда!

Мариана КАРАБАШЕВА
Учител по бълг. език и литература

Login Form