Събота, Юли 31, 2021
   
Текст

СЪОБЩЕНИЕ

Среща с родителите на бъдещите първокласници ще се проведе на 06.07.2021г./вторник/ от 18.00 ч. по класове.

 

от ръководството на ОУ „Христо Ботев“

 

 

ОТ ГРАДА НА СИНИТЕ КАМЪНИ ДО ПРЕКРАСНИТЕ РОДОПИ И ОБРАТНО

След дългите месеци на изолация в резултат на пандемията от Covid19, сборна група от шестите класове на ОУ „Христо Ботев“ и техните класни ръководители се отправиха на дългоочакваната екскурзия в Родопа планина. След тричасово пътуване първо посетихме Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Посрещна ни експерт към БАН и ни разказа интересни неща около откриването на обсерваторията, за телескопите с които е оборудвана тя, най- впечатляващ сред които е двуметровия телескоп Ричи Кретиен Куде, за минали и предстоящи научни проекти. Това е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Изградена е на връх „Св. Дух“, на 1750м н.в., над местността Рожен, близо до Чепеларе. Първият ден обиколката ни продължи с посещение на историческия музей „Стою Шишков” в Смолян. Той е най-големият музей в Средните Родопи. Съхранява веществената памет на обитателите на най-високите части на планината през различните исторически периоди, от праисторическите времена до съвременността. Помещава се в специално построена сграда, ситуирана в модерния административен център на града и разполага с богати и разнообразни колекции събрани в пет зали - Археология, с експозиционни пояси “Праистория”, “Траки”, “Средновековие” и Етнография с експозиционни пояси “Традиционно облекло”, “Обреден реквизит”, “Традиционни занаяти”, “Родопска архитектура” и “Традиции и съвременност” и зала с дивите обитатели на Родопите. След като изслушахме изчерпателната беседа на приветливата уредничка и разгледахме богатата музейна експозиция се отправихме към Пампорово за заслужена почивка след дългия и емоционален ден.

На втория ден от нашето приключение ни очакваха Орлово око и Ягодинската пещера. Изкачването до Орлово око става по два начина- пеш или с джип. За нас бе предвиден вторият начин, който се оказа истински вълнуващо преживяване, изпълнено с много адреналин. Първоначално след като преминахме през Ягодина, пътят бе добър. Да, нямаше асфалт, но не бе като лунен пейзаж. Изкачвайки се все по нагоре, имаше доста стръмни участъци, на които джипа почти заставаше вертикално на две гуми. За вълнуващото ни преживяване допринасяше и майсторското шофиране на водачите на джиповете. Всички много се забавлявахме. А гледките, които с всяка изминала минута се разкриваха пред нас, бяха наистина зашеметяващи. Нашите водачи бяха решили да създадат спомени, които трудно щяха да избледнеят. Последни метри и връх Свети Илия е достигнат. Наоколо панорамата е 360-градусова. Срещу нас се виеха снагите на Родопите, Пирин и Рила. Показаха ни връх Дурдага, което в буквален превод означава “Спри и се Огледай”. Определено има за какво да спреш и да се огледаш. И ето, че сме върху панорамната площадка Орлово око. Изключително усещане. Височината във вертикала от шосето на  Буйновското ждрело до панорамната площадка е около 600 метра. Надморската височна на съоръжението е 1563 м. Впечатляващо. След като постояхме, направихме много снимки, се натоварихме обратно на джипките и със завидна скорост се спуснахме по обратния път. Слизането бе доста по-вълнуващо. Шофьорите ни остави пред входа на Ягодинската пещера.Разположена на десния бряг на Буйновска река и като част от Буйновското ждрело, Ягодинската пещера е сред най-посещаваните пещери в България. Намира се на 3 км от с. Ягодина. Общата дължина на галериите на пещерата е над осем километра и това я нарежда сред най-дългите у нас. В пещерата се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа, който е благоустроен и осветен. Температурата в него е между 6 и 8 ° С целогодишно. Ягодинската пещера е част от 100-те национални туристически обекта. В някои от залите ѝ се провеждат множество тържествени церемонии – в Ритуалната зала, оборудвана с олтар, много влюбени сключват брак, а в т.нар. Новогодишна зала местните спелеолози посрещат Нова година. От тази зала започва туристическата обиколка на пещерата по маршрут с дължина около километър, който разкрива красив подземен свят, формиран в продължение на хиляди години.

Това бе краят на нашето кратко, но незабравимо пътешествие из Родопите. Всеки запази спомен на специално място в сърцето си с преживените емоции и с желанието отново да се върне тук. СНИМКИ  ТУК

{webgallery}

Прочетете още: ОТ ГРАДА НА СИНИТЕ КАМЪНИ ДО ПРЕКРАСНИТЕ РОДОПИ И ОБРАТНО

   

145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА БОТЕВ

2 юни е! Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Днес се навършват 145 години от неговата гибел. В родния му град Калофер, ученици от 2в, 3а, 3б и 3в класове от ОУ"Х. Ботев" Сливен почетоха паметта на революционера и всички загинали за свободата и независимостта на България.  ВИЖ ВИДЕО ТУК

Пред величието на Ботев стоим смълчани! Не само заради саможертвата! Не само заради гениалната поезия, но и заради онова хъшовско, непокорство, което Ботев носи у себе си.

Ние, съвременните българи и неговите потомци се прекланяме и коленичим пред живота и саможертвата на Христо Ботев!

В чест на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, учениците от 7-ми клас на ОУ „Христо Ботев“ бяха участници в кратко тържество посветено на патрона на нашето училище. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя, те изразиха своята почит пред барелефа на Христо Ботев.

... стига ми тая награда-

Да каже нявга народът:

Умря сиромаха за правда,

За правда и за свобода...

{webgallery}

Прочетете още: 145 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА БОТЕВ

   

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФИНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА НАЧАЛНИТЕ УЧИТЕЛИ

 

На 12 май 2021 година се проведе национално финално състезание на сдружение на началните учители. В него участваха 60 ученици от начален етап на ОУ "Христо Ботев". Всички се представиха много добре. Имаме завоювани 14 златни медали: в I клас - 6, във IIклас -3, в III клас - 5 и в IV клас- 5. Поздравления за всички участници. Гордеем се с вас, деца!

 

{webgallery}

Прочетете още: ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФИНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ НА НАЧАЛНИТЕ УЧИТЕЛИ

   

ПОВОД ЗА РАДОСТ, УСМИВКИ И ГОРДОСТ!

24 май е най-светлият и слънчев български празник! Ден, в който честваме нашата писменост, духовност и култура. Горди и щастливи сме, че сред наградените ученици за високи резултати в различни състезания от г-н Радев- кмет на Сливен, са и възпитаници от ОУ „Христо Ботев“. Никол Димитрова и Константин Теодосиев от 3а клас за престижни места в математически състезания и Анелия Дойчинова от 3а за награди в национални и регионални конкурси в областта на изобразителното изкуство. Станимира Димитрова от 7а клас за призови места на регионални, национални и международни състезания по ориентиране. Стеанна Николаева Георгиева, ученичка в 4 клас за призови места на национални и международни конкурси и фестивали по изкуствата.

Поздравления за тях, за учителите им и техните родители, които вярват във възможностите им и ги подкрепят!

Винаги да помним, че словото е огромна сила, което означава и огромна отговорност. Образованието е наш спътник в целия ни живот и е предпоставка той да е смислен, пълноценен и щастлив!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ЧЕСТИТ 24 МАЙ!

 

{webgallery}

Прочетете още: ПОВОД ЗА РАДОСТ, УСМИВКИ И ГОРДОСТ!

   

страница 1 от 50

Login Form